Een zucht van Verlichting 
Een  project van drie boeken


Het is nu ongeveer elf jaar geleden dat ik op deze pagina voor het eerst iets vertelde over het drieluik Een zucht van verlichting.
Ik zette toen, het eerste boekje, Persephone's granaatappel on-line en liet meteen mijn gedachten schijnen over de inhoud van het tweede boek. Het megaproject Door het oog. Ook was ik zo vermetel aan te kondigen dat er tot slot ooit nog een derde, afsluitend boekje zou volgen. De titel daarvan zou iets met Niets, of Het licht onder de korenmaat worden. 
Uiteindelijk zou het zich uitkristalliseren tot Het mysterie van het grote Niets.
Dat het meer dan elf jaar heeft moeten duren voordat ik zover was dat het eindpunt van het schrijfwerk in zicht kwam had niet alleen te maken met persoonlijke omstandigheden. Vooral met de inhoud van
Door het oog.
Als ik van tevoren had geweten dat ik zolang bezig zou zijn had ik er vast en zeker niets over gezegd. Sterker: was ik er wellicht nooit aan begonnen! Soms was ik wanhopig en wilde ik alles het liefst in een hoek smijten en leuke dingen doen waarbij de PC dicht kon blijven. Maar zo werkte het niet. Ik kon mijn droom niet ontrouw worden.
Uiteindelijk ben ik nu zover dat Persephone's granaatappel is herschreven. Na elf jaar was dat wel nodig. Het boekje blijft on-line beschikbaar. Niet alleen dat, als dank voor het geduld van bezoekers aan deze pagina's – die zich regelmatig afvroegen of er nog iets van kwam – heb ik bij wijze van voorproefje een gedeelte van het eerste hoofdstuk geplaatst uit
Het mysterie van het grote Niets.
Waar het Door het oog betreft heb ik voor de lezer, die daarin geïnteresseerd mocht zijn, alvast een introductie en een hoofdstuk toegevoegd. En zomaar voor het leuk – omdat ik het niet nu eenmaal niet kan laten zo af en toe wat te dromen – voeg ik ook wat digitale opzetjes voor eventuele omslagen toe. 
Als u klikt op de afbeeldingen komen de vergrotingen in beeld.


De inhoud

Algemeen kort overzicht
Vrijwel meteen na het drama van nine-eleven begon ik met schrijven. Sindsdien zijn er immers vragen gerezen die schreeuwen om verklaringen en duidelijke antwoorden. Vragen zoals, wat gebeurt er toch allemaal en waar gaat alles naar toe?
Ik vind dat, ieder op zijn manier, zijn bijdrage moet leveren om uit de immense problematiek van dit moment te komen. Voor mij betekende dat, al schrijvende, zoveel mogelijk verhelderende inzichten proberen te geven. Een proces waar ik zelf ook veel van heb geleerd.
Waar het Door het oog betreft heb ik daarbij gebruik gemaakt van mijn astrologische en psychologische kennis. Omdat ik het altijd al een sport vond astrologische begrippen voor iedereen toegankelijk te maken is het boek zo opgezet dat alles ook duidelijk moet zijn voor lezers zonder astrologische kennis.
Zoals ik het zie zijn er, vanaf het begin der tijden, dwingende patronen ontstaan die wij als ons noodlot zijn gaan beschouwen. Deze zijn in deze tijd echter dermate explosief geworden dat wij moeten inzien dat noodlot en machteloosheid synoniem zijn aan elkaar. Wij, bewoners van planeet Aarde, zitten met z'n allen in precies dezelfde wereldbedreigende situatie. Ondanks onze
high-tech maatschappij, meer dan ooit tevoren, het noodlot vrezend. Daarom is het de hoogste tijd om ons te bevrijden van angsten die ons bang, wreed en kleingeestig houden.
Door het oog toont aan hoe oeroude wetten en structuren nog steeds werkzaam zijn in ons brein en de mensheid belemmeren om tot volle wasdom te komen. Hierdoor is het boek vooral een oproep om het infantiele, magisch denken los te laten welke aan ons vermeend noodlot ten grondslag ligt. Dat lijkt een onmogelijke opgave, maar we moeten wel! Het is zelfs minder dan één minuut voor twaalf. Alhoewel: dit is wel het enige moment waarop het oog van de naald wijd opengaat!

Persephone's granaatappel
In 1ste instantie was Persephone's granaatappel een lezing. Later werd het uitgewerkt tot startpunt van het drieluik. In het boekje gaan we, als opmaat naar deze tijd, eerst terug naar de oudheid. Het boek geeft een analyse over de diepere betekenissen van de Griekse mythe over Pluto en zijn bruid Persephone. Ook is er aandacht voor een nog veel vroegere  voorganger: de mythe over de Babylonische godin Inanna en haar zuster Ereshkigal. Dit doen we, omdat we alleen een helder inzicht omtrent het hier en nu kunnen krijgen als de bewustzijnslijn van verleden naar toekomst duidelijk wordt. 
Toen ik kennis maakte met de astrologie kwam ik er, tot mijn grote verbazing, al snel achter dat dit archetypische paar nog steeds op de achtergrond aan de touwtjes trekt.
Om een voorbeeld te geven.
Waar het Persephone betreft is zij, in haar huidige verschijning als the queen of plastic, verantwoordelijk voor de plasticsoep die momenteel al op zeven plekken in de oceanen voor dramatische problemen in de voedselketen zorgt.
En haar gemaal Pluto?
Ten tijden van zijn ontdekking in 1930 kwam de mens voor het eerst in contact met massacommunicatie. Hierdoor werd het mogelijk dat het fascisme – een typisch plutonisch gegeven - zich zo snel en dramatisch kon verspreiden met alle gevolgen van dien. Waarom dit zo is en hoe we de waarschuwingen van de goden goed kunnen interpreteren en gebruiken komt allemaal aan bod.
Nu denk ik dat het eerste en het laatste boekje geen bestseller potentie hebben. Wel is Persephone's granaatappel een noodzakelijke introductie voor Door het oog. Dat boek zou namelijk wel eens als een bom kunnen inslaan.
Waarom ik dat denk? Ach, er staat wel eens wat in de sterren :-)

Door het oog.
Toen ik elf jaar geleden begon met het schrijven van het drieluik schrok ik ervan hoezeer de sterrenconstellaties, ten tijden van de jaren dertig, verwant waren aan deze tijd.
Alleen was het toen nog een groot taboe om daar, al was het heel voorzichtig, op te wijzen. Nu we midden in de crisis zitten wordt er openlijk op gezinspeeld. Dat is maar goed ook, want alleen als we de waarheid onder ogen zien kunnen we iets ten positieve veranderen. 
Het enige wat er momenteel gebeurt zijn bijna wanhopige pogingen om via het nodige lapwerk ons financiële bouwwerk voor ineenstorting te behoeden. Dat zal echter onvoldoende blijken te zijn. De werkelijke oorzaak ligt op een dieper niveau en omvat meer dan machtstructuren alleen.
Daarom analyseren we in Door het oog actuele en toekomstige astrologische samenhangen. Niet alleen waar dit het collectieve proces betreft. Er zitten ook persoonlijke horoscopen van mensen die de tijdsgeest van dat bepaalde moment verhelderen. 
Voor verdere informatie verwijs ik naar de toegevoegde introductie en het extra hoofdstuk dat ik, bij wijze van voorproefje, heb toegevoegd.

Het mysterie van het grote Niets
In het derde boekje laten we de astrologie achter ons. Dit keer bekijken we de bewustzijnsvorming op het diepste niveau. Het boekje staat op zichzelf, maar zou niet geschreven kunnen zijn zonder de inbreng van de andere twee. Zij fungeren als een flinke work-out welke de lezer de lenigheid van geest verschaft om meer inzicht te krijgen in die nauwelijks bekende bewustzijnslagen. In dit boekje analyseren we het hoe en waarom.
Op het persoonlijk niveau leggen we uit wat een bijna-dood-ervaring is en hoe die tot stand komt. Als we dat mechanisme begrijpen hebben we een goede bodem om vervolgens het collectieve proces onder de loep te nemen. 
Zo komen onderwerpen aan bod als de oorsprong van religies en het verschil tussen godsdienst en cultuur. Ook grote onderwerpen als homoseksualiteit en de dood komen aan bod. 
Sinds het einde der zeventig jaren wist ik dat ik ooit over mijn visie op de dood zou gaan schrijven. Al had ik toen nog geen idee hoe ik dat moest aanpakken. In 2009 kwamen de woorden opeens vanzelf. Mijn dochter kreeg borstkanker en opeens kwam de dood heel dichtbij. Aangezien ik wist dat hetgeen ik had te zeggen naast ongeloof, ook troost en verlichting, kon brengen, was het niet moeilijk mijn aarzeling opzij schuiven en het gewoon te doen! 

Wel ben ik na elf jaar werken aan het drieluik tot de conclusie gekomen dat er uiteindelijk slechts één bevredigende oplossing voor de huidige problematiek is. 
Welke dat is houd ik nog even voor mijzelf. Ik zie de bui al hangen als ik die hier zomaar plompverloren zou vertellen. Ik weet zeker dat iedereen mij voor gek verklaart en zegt dat zoiets onmogelijk is. Ik heb niet voor niets de onderbouwing nodig van al die jaren werk die ik in dit project heb gestoken. 
Dat belooft nog wat!

 

 

 

 

 

 

                                                  

                                      

© - Panda Gielen 

dolceVitas