Iris versicol L.

vervolg 2
Blaschka
de bloemen

De Blaschka's vormden en bliezen hun objecten 'voor de lamp'.
Een methode waarbij twee kommen met paraffine werden gebruikt waarin een lont werd geplaatst. De paraffine had de eigenschap om bij een redelijk lage temperatuur te smelten. 
De vlam van deze 'lamp' werd door middel van een blaasbalg aangejaagd, die onder de tafel stond en met behulp van pedalen bediend kon worden.

 



Brugmansia arborea


Dit had het grote voordeel dat er geen oven nodig was die dag en nacht op temperatuur moest blijven. Een ander voordeel was dat men zodoende ingewikkelde en grote objecten in verschillende delen kon maken, die in een later stadium met lijm aan elkaar werden gezet. Ook maakte deze methode het mogelijk om met veel meer oog voor detail te werken. 


De 'lamp-blazer' maakt gebruik van plaatjes en buizen kleurloos glas en staafjes glas in allerlei kleuren. Met behulp van pincetten en nijptangen kan het glas in alle mogelijke vormen worden gebogen. Waarna er met speciale naalden groeven en lijnen in gegraveerd worden. Daarbij maakten de Blaschka's gebruik van metaaldraad in verschillende dikte om de fragiele delen te verstevigen.

Waar het de beschilderingen van de objecten betreft; hiervoor werd de 'koude' methode gebruikt. De verf werd niet ingebrand, zoals bij email of brandschilderverf het geval is. Er werd gebruik gemaakt van gom of lijm met minerale pigmenten.

Catalpa bignonioides

 

Jacaranda filicifolia

 

 

De grote doorbraak kwam voor de Blaschka's toen professor George L. Goodale, dierecteur van het botanisch museum in Harvard - Amerika - rond 1886 de opdracht gaf om een serie glazen bloemen voor zijn museum te ontwerpen. Dit was zo'n groot succes dat de Blaschka's na 1890 helemaal stopten met het maken van glazen dieren en zich helemaal gingen toeleggen op het vervaardigen van steeds verfijnder bloemen.
Het grote verschil met vroeger zat er in, dat ze nu geen bloemen meer maakten om salons van verwende dames op te smukken, maar puur om de wetenschap te dienen.

En dat doet me denken hoe goed het eigenlijk is dat we niet in de toekomst kunnen kijken.

 

Zou het niet vreselijk frusterend zijn geweest als de Blaschka's hadden geweten dat er in de 20e eeuw helemaal geen noodzaak meer zou zijn voor het priegelwerk dat zij, met zoveel idealisme en geduld, als hun levenswerk beschouwden.
Wie weet was de glazen betovering van weleer misschien nooit tot leven gekomen.

Aan de andere kant is het, in dit tijdperk van digitale reizen, mogelijk dat oneindig veel meer mensen kennis kunnen maken met de subtiele wereld van de Blaschka's.
Is het niet fantastisch dat het nu al dit moois niet alleen meer in stoffige musea valt te bekijken. 

 

Echninocereus engelmannii

Fragaria verca L.
Strawberry

Acer rubrum L
Red marple
 


Tot slot wil ik u er graag opmerkzaam op maken dat pas in 1993 echt werd ontdekt dat het Universiteitsmuseum in Utrecht een unieke collectie objecten van vader en zoon Blaschka in huis had. De collectie stond al wel lange tijd gemarkeerd als "bijzonder bezit", maar er werd verder niet veel mee gedaan. Tot een voormalig assistent-conservator  zijn oog er op liet vallen. De assistent-conservator: H. Reiling werd dermate door de Blaschka's gegrepen dat hij er tien jaar studie en publicaties aan wijdde. Zo was hij het die het glasmuseum in Leerdam inlichtte. Naar aanleiding van Reilings eerste publicatie (1994) heeft de conservator van het glasmuseum toen een tentoonstelling gemaakt, waar Reilings publicatie als aanleiding en documentaire voor werd gebruikt.
Dat daarna de ontdekking van de Blaschka's in een stroomversnelling is geraakt is te danken aan de liefdevolle aandacht van H. Reiling die daarvoor alle hulde verdient. 

Link naar een artikel van H. Reiling
http://eos.sunderland.ac.uk:8080/gateway_to_glass/htmlsite/h_exhibitions_blaschka.htm

De site van H. Reiling is voor Blaschka lovers een must om te bezoeken.
http://home.wanadoo.nl/here/

Universiteitsmuseum
Lange Nieuwstraat 106
Utrecht

Geopend: di t/m vr. van 10.00 tot 17.00
Za. en Zo. van 13.00 tot 17.00

 


Erythrina crista-galli L.

Lathyrus splendens
 
 

the flower pictures belong to
THE BOTANICAL MUSEUM OF HARVARD UNIVERSITY
CAMBRIDGE