Leopold & Rudolf Blaschka

 


Aurelia aurita 
(common moon jellyfish)

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De Blaschka special bestaat uit 3 pagina's

 


1  introductie - zeeleven 

2  de bloemen

3  meer zeeleven - links - adressen

 
 


Medusae
(jellyfish)

Op het snijpunt tussen werkelijkheid en droom kunnen creaties van tijdloze schoonheid ontstaan. Het zijn gestolde dromen die niet in een kader passen en daarom onze verbeelding tarten. Hierdoor wordt de toeschouwer gedwongen zich vol verwondering af te vragen waar hij nu eigenlijk naar kijkt.

Zo zullen er ongetwijfeld niets vermoedende mensen zijn die, bij de eerste blik op bovenstaande kwal, denken dat het de afbeelding van een echt exemplaar betreft.


Crambessa tagi 
(Scyphozoan jellyfish)

 

Pas als er nog meer plaatjes op het beeldscherm verschijnen wordt duidelijk dat het hier creaties betreft van een uitzonderlijk hoge en broze kwaliteit glaswerk. 
De man die al dit moois te voorschijn wist te toveren leefde in het Bohemen van de 19de eeuw. Zijn naam was Leopold Blaschka. 

 


traditoneel 19de eeuws Boheems glas


Leoppold Blaschka


traditoneel 19de eeuws Boheems glas


In de 19de eeuw stond Bohemen bekend om zijn soms fel gekleurd glaswerk. Beroemd zijn de speciale gravures
waarmee de glazen veelal versierd waren. Zoals bij de twee bovenstaande voorbeelden. Toch was het geen vanzelfsprekendheid dat Blaschka, net zoals zijn vader, ook glasblazer zou worden. Onmiskenbaar had hij artistieke kwaliteiten, die hij ontwikkelde door zich eerst in Turnau als sieradenmaker te vestigen. Maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kwam en na verloop van enkele jaren trok Leopold toch weer huiswaarts en begon hij aan een loopbaan in het bedrijf van zijn vader. Daar leerde hij de kunst van het glasvormen en emailleren.

 

 

 

Crambessa tagi 
(Scyphozoan jellyfish)
Physophora magnifica
 
(hydroza)

Chrysaora hysocella
(Scyphozoan jellyfish)

 

 

Werktekeningen voor het anatomische model
van de Sephia officinalis 
(common cuttlefish)

Uiteindelijk anatomisch model
van de Sephia officinalis
(common cuttlefish)


Stel dat u, in die tijd, aan studenten wilde laten zien hoe een kwal er uitziet, zoals deze Aurelia aurita of oorkwal. Er was toen niet zomaar een levend exemplaar van de soort voorhanden en bewaren ervan was nauwelijks mogelijk. Daarom kon je er beter een model van maken, bijvoorbeeld van papier-maché. Of nog mooier: van glas. 
Omstreeks 1880 waren de glasbewerkers vader en zoon Blaschka in Dresden ware meesters in deze kunst.
Zij waren beroemd om de prachtige glazen bloemen die zij maakten. Ze werkten met ijzerdraad en lijm. Jarenlang hebben zij ook modellen gemaakt van ongewervelde dieren zoals slakken, kwallen, zeeanemonen en microscopisch kleine diertjes. Bij elkaar duizenden exemplaren van ongeveer 700 diersoorten. Soms gebruikten zij gekleurd glas, in andere gevallen verfden ze de modellen. De Utrechtse hoogleraar dierkunde Hubrecht kocht in 1882 zo'n 90 modellen. Ze zien er nog precies zo uit als toen, maar kwetsbaar zijn ze wel. In het Universiteitsmuseum kunt u enkele van deze pronkstukken bekijken.

 

Links      Het volledige glasmodel van een Bouganvillia spec.

Rechts   Een detailfoto waarop goed de poliepen en de meduseknoppen te zien zijn. Het glasmodel is opgebouwd uit kleurloos glas. Waarbij de verf aan de binnenzijde van de buisjes werd aangebracht.
De knopen zijn dubbelwandig en inwendig is er een struktuur aangebracht.

          





c
ollectie Universiteitsmuseum Utrecht.